National School of Art

LIimoges, France
1994
 

Envelope

The building can be explained as a set of boxes placed one inside the other. The outside box provides minimal shelter needed for certain internal activities and regulates the daylight, forming an Interclimatic space. The exterior container limits the overall volume, while areas within are marked by new boxes which in turn consist of yet further limiting containers. With each box, certain functions are more clearly defined as they need a higher grade of protection or technical definition due to specific functions. In comparison to the overall size of the building the positioning of the limited surfaces within reminds us of the "Russian matryoshka doll".

Pools

The "Pool" – an entity repeated throughout the whole building – is a changeable unit that defines the working environments of the school and is designed to adapt according to specific needs.

Spatial volume

This 145 m x 37 m shoebox becomes more complex where it interfaces with the land, an east–west hillside falling into a valley, resulting in variable ceiling heights. Since any system contrived for short term adaptations would soon be taxed by the demands of reality, the architects have defined a number of parameters that allow for spatial transformation: overhead lighting; self-contained non-structurally dependent components; and a circulatory system of catwalks.

Ateliers

Every Pool, thematically intended for painting, design, ceramics or sculpture, consists of a large space in direct contact with nature in which smaller areas, ‘mezzanines’, can be suspended or attached. Sliding partitions enable the floor to be subdivided into compartments, so that each department can arrange its own world as it sees fit, working within the given boundaries, but if need be, crossing them as well.
The heating system has been planned to enable each module to be heated separately. To guarantee the flexibility of the single space under the roof there is a minimal Meccano-like structure in which transparent or opaque infill panels can easily be installed without glue or mortar.

Facade

Polarized primary elements – open and closed; long and wide; high and low; ‘constructed’ and ‘natural’; slow and fast; light and dark – often battle each other in architecture. Where usually the highest degree of complexity is unavoidable – internal functions confronting the outside world – Limoges delivers basic shelter combined with a highly advanced system to support the illumination of the building via daylight.

Structure

A single large roof with trusses 37 meters wide, closed with alternating metal and glass panels, supplies the right, ’dose’ of zenithal light. Sunscreens on the roof add to its refinement and accentuate the lightness of the structure. Tucked beneath a seemingly weightless roof are communal services and the four individual departments, located higher or lower on the slope, depending on what purpose they serve.

Lighting

This architecture occurs as a real-time experience, being reinvented on each occasion. It is is merely wall, floor and roof. It is without even windows or doors – except to private spaces – only walls that slide open or closed, and blinds to control the light.

Nature

The building is set on the edge of the campus, a steep wooded valley bordered by a busy ring road. The public facilities are on the north side of the building, spread across two levels: entrance, reception, library, administration, amphitheatre, cafeteria and exhibition area. To the south, the building gains height as it descends the slope. On this side are the four POOLS for painting, design, ceramics and sculpture, large spaces in which smaller ones can be hung or stacked.

Environment

The building does not end with its construction; it proposes a ‘point of departure’ for its users. Its flexibility manifests itself less via complex technical solutions than by virtue of its simple geometric structures and its almost archaic models of arrangement. The architecture is not beholden to a conventional view of functionality, responding to all extreme conditions at once, though they might only occur occasionally. Instead, the design guideline is a body’s capability to maintain its agility. There is no need to propose identical environments for diverse needs. Every place has its own limitations, its unique parameters; nevertheless, such limitations leave a great deal of liberty.

Project Data

Program

National School of Art and research Centre for ceramic arts. The different programs for the facility fit together into an Interclimatic Monospace.

Client:  French Ministry of Culture

Status: Opening: October, 1994

Location: Campus des Vanteaux, Limoges, Haute-Vienne, France.

Cost: 8 Mio € (value 1994)

Surface: 7,750 m²

 

Team

Architects: LABFAC, Finn Geipel, Nicolas Michelin, Michel Delplace (project leader) with Cécile Balay, Nicolas Boudier, Karine Labbay, Emmanuel Laurent, Petra Marguc, Natass Papadede, Cyril Tretout, Mathilde Wacheux, Lisette Wong, Simone Wyss; Structural engineers: Werner Sobek, Stuttgart; Lighting Engineers: Andy Sedgwick, OVE Arup, London; Artist: Platino, Stuttgart; Photography: G. Fessy, Paris.

Comments

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
↑ NEWER POSTS
 
 
↓ OLDER POSTS
Envelope
LEC-01-ESS-LIN-typology
Image 1/9 LEC-01-ESS-LIN-typology
Pools
LEC-02-ESS-LIN-view of ceramics pool, photo: G. Fessy
Image 2/9 LEC-02-ESS-LIN-view of ceramics pool, photo: G. Fessy
Spatial volume
LEC-03-ESS-LIN-sections
Image 3/9 LEC-03-ESS-LIN-sections
Ateliers
 LEC-04-ESS-LIN-studios and ateliers with open configurations, photo: G. Fessy
Image 4/9 LEC-04-ESS-LIN-studios and ateliers with open configurations, photo: G. Fessy
Facade
LEC-05-ESS-LIN-nature, photo: G. Fessy
Image 5/9 LEC-05-ESS-LIN-nature, photo: G. Fessy
Structure
LEC-06-ESS-LIN-structural truss, photo: G. Fessy
Image 6/9 LEC-06-ESS-LIN-structural truss, photo: G. Fessy
Lighting
LEC-07-ESS-LIN-model, photo: G. Fessy
Image 7/9 LEC-07-ESS-LIN-model, photo: G. Fessy
Nature
LEC-08-ESS-LIN-view across the valley, photo: G. Fessy
Image 8/9 LEC-08-ESS-LIN-view across the valley, photo: G. Fessy
Environment
Image 9/9
bild
bild
 
 
Category Ref. Title Year City Country Type Status
Architecture BGW Bremer Punkt Bremer Punkt 2017 Bremen Germany Housing Realized + 1703
Architecture SCD Cite du design Cite du design 2009 Saint Etienne France Culture Realized + 1739
Architecture PAQ Housing Building, Quai Henri IV Housing Building, Quai Henri IV 2015 Paris France Housing Realized + 1606
Architecture SNA Alveole 14 Alveole 14 2007 Saint- Nazaire France Culture Realized + 1334
Urban PAM Grand Paris Métropole Douce Grand Paris Métropole Douce 2008 Paris France Urban Design Study + 1321
Architecture BT2 Typenhochhaus Typenhochhaus 2017 Berlin Germany Housing Competition first prize + 882
Architecture SWF Sevran mixed use and housing building Sevran mixed use and housing building 2014 Sevran France Housing under construction + 979
Architecture PRC Mixed use and housing building Mixed use and housing building 2014 Paris France Housing under construction + 1019
Architecture N6N Halle 6 Halle 6 2015 Nantes France Culture competition, 1st prize + 1065
Design PAR Permanent Exhibition Space Permanent Exhibition Space 2003 Paris France Exhibition Realized + 1117
Architecture TAC Achillion coastal platform Achillion coastal platform 1997 Thesaaloniki Greece Mobility Competition + 1165
Architecture NAC Nîmes Arena Nîmes Arena 1989 Nîmes France Culture Realized + 1598
Architecture AMF Metafort Multimedia Research Centre Metafort Multimedia Research Centre 1998 Aubervillers France Culture Competition + 1129
Architecture LEC National School of Art National School of Art 1994 LIimoges France Education Realised + 1173
Architecture OKH Oldenburg House Oldenburg House 2003 Oldenburg Germany Residential Realized + 1184
Urban ATLAS Atlas Actif des Vallees Stephanoises Atlas Actif des Vallees Stephanoises 2008 Saint Etienne France Research Complete + 1155
Art BSY Synchron Synchron 2005 Berlin Germany Space sculpture Realized + 1170
Architecture POL Office building in Paris Office building in Paris 2012 Paris France Office Building Realized + 1226
Urban KSB Strasbourg - Kehl, Cour des Douanes - Zollhofareal Strasbourg - Kehl, Cour des Douanes - Zollhofareal 2013 Strasbourg / Kehl France / Germany Urban Design Competition First Prize + 1143
Architecture BIN LIN office space LIN office space 2012 Berlin Germany Office Realized + 1266
Urbanism AMP Aix-en-Provence - Marseille Aix-en-Provence - Marseille 2015 Aix, Marsille, Provence France urban urban study + 989
Design D+-0 Density +- 0 Density +- 0 2004 Paris France Exhibition Realized + 1270
Urbanism STA Urban study for the development of Sevran Urban study for the development of Sevran 2015 Sevran France urban study ongoing + 1005