Housing Building, Quai Henri IV

Paris, France
2015
 

Quai Henri IV

Facade

The urban constraints and regulations of the site were carefully analysed in order to meet the requested density. The spatial potential, offered by the curved upper floors offers as much floor space as possible.
The stepped structure follows Fibonacci’s harmonious proportions and converts the long balconies into wide terraces. The difference between the social housing units and the privately owned apartments is visible in a variation of the balcony slabs, most prominently at the cuts on the facade and supports its shimmering appeal.

Fit the context

Located on the riverbanks of the Seine in the 4th arrondissement, the mixed apartment building contains 70 social housing units, 74 privately owned apartments and 1 kindergarten. The building elegantly blends in the urban context of the Quai Henri IV, by reasserting the courtyard structure and bringing consistence to the existing block. The innovative design of the volume creates three courtyards with gentle vegetation and allows magnificent views over the Seine. The apartments are organized around vertical stairways, which also operate as light shafts and allow light to enter deeply into the building. The building contains a wide variety of housing types (90 types), resulting from both, the volume and a study on new types of living and family constellations. The volume is enfolded in a facade, which alternates transparent and opaque elements, laying out broad balconies and emphasizing the external poenness of the flats and the remarkable panorama offered by the construction. The facade itself is punctuated by an alternation of bay windows and metallic panels made of anondized aluminium, which colours shift from metallic-grey to champagne. All elements of the facade (nose and undersides of balconies, handrails...) present the same colorimetric shades and offer a radiant harmony, evolving with the ambiance and the change of natural light during the day.

Volume

The volume has been developed through its urban character: the alignment of the Quai Henri IV façade and the support of the proposed building on the position of the neighboring buildings.
The building therefore follows the requirements of a site respecting its urban continuity. It smoothly fits into its context through a curved geometry: free running and continuous balconies and generous large windows.

The design process intended to respect the building law applied on the site (PLU), and to insert the building harmoniously into its urban context. The volume connects to the exisiting fire-walls of the neighbouring buildings, thus giving consistence to the whole ensemble.

Panoramas

This housing project is located in the heart of Paris across the 4th arrondissement it has an exceptional panorama of the historical city: Notre Dame de Paris, Ile Saint Louis and Le Jardin des Plantes.

Standard floor plan

The apartments are organized around vertical stairways, which also operate as light shafts and allow light to enter deeply into the building. The building contains a wide variety of housing types (90 types), resulting from both, the volume and a study on new types of living and family constellations.

Typologies

Typological principles developed here offer great flexibility in design. The space is freed bearing partitions from the hard core in the center and radiating carrier sailing around the cores. The frame allows free arrangement of partitions apartments. Most apartments have a double or triple profit orientation and visual clearances, in particular large apartments. The apartments were conceived through a fixed structure but allowing a big variety of uses (occupation) scenarios.

Reinventing the parisian courtyard

The project is integrated in a complex context of residential builduings dating from the 70s and 90s and a series of Haussmann buildings organized around fragmented inner courtyards. Based on already existing gables, which were exposed by the demolition of the former SNPE building (Société Nationale des poudres et explosifs), the project reconstitutes wider courtyards. The new ensemble gives the block a new flair of urbanity.

The site features a composite and dense structure, typical for the centre of Paris, along with a remarkable view over the Seine. The softly curved facade of the building gives a continuity to the displayed linearity of the existing buildings and gently reconciles to the vertical facade of the Yves Lion buildings. The volume integrates the existing buildings at the Quai Henri IV, creates three new green courtyards and thus activates the urban fabric of the block.

Interiors

The building contains a large variety of apartment typologies, 90 different typologies for 144 apartments, ranging from T1 to T5. More than 50% have an orientation to two sides.
All of them have balconies overlooking the Seine or one of the courtyards.

The social housing units and the privately owned apartments are grouped in one single volume, enfolded by the same facade, all of them benefit from balconies. The passages in the volume and the separated staircases allow a distinguished separation of the two.
The apartments are organized radial around the vertical staircases, that benefit from natural lightning. The technical supply lines are located in the middle of the building, allowing the living areas to profit from the light and the view.

Curves

The urban constraints and regulations of the site were carefully analysed in order to meet the requested density. The spatial potential, offered by the curved upper floors offers as much floor space as possible.
The stepped structure follows
Fibonacci’s harmonious proportions and converts the long balconies into wide terraces. The difference between the social housing units and the privately owned apartments is visible in a variation of the balcony slabs, most prominently at the cuts on the facade and supports its shimmering appeal.

Light

The curved and irregular volume of the building offers a multitude of different atmospheres and a rich variety to the apartment’s geometry. The economic rent apartments follow the same global principles.
Their levels of housing accession generous draw natural light through the skylights pavé glass housing the stairs safely. These spiral staircases are highlighted to serve additional movement for all apartments on the lower floors, and access to the roofof the common building. These two skylights are accessible from the passage connecting the dock Henry IV with the large courtyard to a view of green space from the dock.

Access

The two vertical staircases in the part of the building with the privately owned apartments, were designed in regard to the light-study for each floor. The staircases have skylights, allowing the light to deeply penetrate the building. Imagined as light shafts, they contain a wide helical metallic staircase, potentially substituting the elevator.

The social housing units are served by three staircases, accessible from the central courtyard. The outdoor platform is part of the continuity of the balconies and therefore benefit from natural lighting and the great proximity to the central garden. Every platform serves two or three housing units per level.

Under Construction

Project Data

Program: 70 social housing units, 74 private apartments and 1 kindergarten; 172 parking and 1.250 m² gardens

Client: Altarea Cogedim

Status: Completion September 2015

Location: Paris 4th arrondissement, France

Cost: 31,5 Mio €

Plot / Gross floor area: 4.000 sqm / 12.700sqm

Team

Architecture: LIN Architects Urbanists, Berlin / Paris: Finn Geipel, Giulia Andi

Sandra Badji (project manager)

Caroline Martin, Philip König, Marie Othon, Elena Pavlidou-Reisig, Andrea Alessio, Alexandre Moulin, Florent Le Corre, Nicola Carnevali, Dan Bernos, Brahim Kanoute, Bruno Pinto da Cruz, Vejlko Marcovic, Lisa Jones, Laure Veyre de Soras, Lucia Sanchez Ramirez, Marta Diez Amate, Mattis Krebs, Marcin Szczodry, Cécile Oberkampf, Aleja Castellanos, Vesta Nele Zareh.

Bassinet Turquin Paysage, Landscape
Bollinger & Grohmann, Facade
Arcoba, Structure and technical building equipment
Pouget Consultants, Climat
Avel Acoustique, Acoustics

General contractor: Bouygues Bat. IdF

Dates: 1st price competition 2009, completion 2015

Lables and certificates:  Plan "climat" Paris, NF logements

 

Comments

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
↑ NEWER POSTS
 
 
↓ OLDER POSTS
Quai Henri IV
Photos David Boureau
Image 1/20 Photos David Boureau
Facade
Photo Maria Vittoria Trovato
Image 2/20 Photo Maria Vittoria Trovato
Photo David Boureau
Image 3/20 Photo David Boureau
Photo David Boureau
Image 4/20 Photo David Boureau
Fit the context
Site plan
Image 5/20 Site plan
Volume
Structure
Image 6/20 Structure
Photo Christian Richters
Image 7/20 Photo Christian Richters
Panoramas
Photo Christian Richters
Image 8/20 Photo Christian Richters
Photo David Boureau
Image 9/20 Photo David Boureau
Standard floor plan
Standard floor plan
Image 10/20 Standard floor plan
Typologies
Typologies
Image 11/20 Typologies
Reinventing the parisian courtyard
Photos Christian Richters
Image 12/20 Photos Christian Richters
Photo David Boureau
Image 13/20 Photo David Boureau
Photos Christian Richters
Image 14/20 Photos Christian Richters
Interiors
Photos Christian Richters, David Bureau, Maria Vittoria Trovato, Sandra Badji
Image 15/20 Photos Christian Richters, David Bureau, Maria Vittoria Trovato, Sandra Badji
Curves
Photo David Boureau
Image 16/20 Photo David Boureau
Photo David Boureau
Image 17/20 Photo David Boureau
Light
Light
Image 18/20 Light
Access
Photos Christian Richters, Maria Vittoria Trovato
Image 19/20 Photos Christian Richters, Maria Vittoria Trovato
Under Construction
Photos Maria Vittoria Trovato
Image 20/20 Photos Maria Vittoria Trovato
bild
bild
 
 
Category Ref. Title Year City Country Type Status
Architecture BGW Bremer Punkt Bremer Punkt 2017 Bremen Germany Housing Realized + 1703
Architecture SCD Cite du design Cite du design 2009 Saint Etienne France Culture Realized + 1739
Architecture PAQ Housing Building, Quai Henri IV Housing Building, Quai Henri IV 2015 Paris France Housing Realized + 1606
Architecture SNA Alveole 14 Alveole 14 2007 Saint- Nazaire France Culture Realized + 1334
Urban PAM Grand Paris Métropole Douce Grand Paris Métropole Douce 2008 Paris France Urban Design Study + 1321
Architecture BT2 Typenhochhaus Typenhochhaus 2017 Berlin Germany Housing Competition first prize + 882
Architecture SWF Sevran mixed use and housing building Sevran mixed use and housing building 2014 Sevran France Housing under construction + 979
Architecture PRC Mixed use and housing building Mixed use and housing building 2014 Paris France Housing under construction + 1019
Architecture N6N Halle 6 Halle 6 2015 Nantes France Culture competition, 1st prize + 1065
Design PAR Permanent Exhibition Space Permanent Exhibition Space 2003 Paris France Exhibition Realized + 1117
Architecture TAC Achillion coastal platform Achillion coastal platform 1997 Thesaaloniki Greece Mobility Competition + 1165
Architecture NAC Nîmes Arena Nîmes Arena 1989 Nîmes France Culture Realized + 1598
Architecture AMF Metafort Multimedia Research Centre Metafort Multimedia Research Centre 1998 Aubervillers France Culture Competition + 1129
Architecture LEC National School of Art National School of Art 1994 LIimoges France Education Realised + 1173
Architecture OKH Oldenburg House Oldenburg House 2003 Oldenburg Germany Residential Realized + 1184
Urban ATLAS Atlas Actif des Vallees Stephanoises Atlas Actif des Vallees Stephanoises 2008 Saint Etienne France Research Complete + 1155
Art BSY Synchron Synchron 2005 Berlin Germany Space sculpture Realized + 1170
Architecture POL Office building in Paris Office building in Paris 2012 Paris France Office Building Realized + 1226
Urban KSB Strasbourg - Kehl, Cour des Douanes - Zollhofareal Strasbourg - Kehl, Cour des Douanes - Zollhofareal 2013 Strasbourg / Kehl France / Germany Urban Design Competition First Prize + 1143
Architecture BIN LIN office space LIN office space 2012 Berlin Germany Office Realized + 1266
Urbanism AMP Aix-en-Provence - Marseille Aix-en-Provence - Marseille 2015 Aix, Marsille, Provence France urban urban study + 989
Design D+-0 Density +- 0 Density +- 0 2004 Paris France Exhibition Realized + 1270
Urbanism STA Urban study for the development of Sevran Urban study for the development of Sevran 2015 Sevran France urban study ongoing + 1005